Het lijkt erop dat je geen mobiel apparaat gebruikt. Klik hier als je liever de reguliere website bezoekt.

Veelgestelde vragen over MBO-opleidingen

Vragen over een MBO-opleiding? Kijk dan eens in onze lijst met veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions) over MBO-opleidingen. Kies een onderwerp waar je vraag binnen kan vallen. Voor eventuele andere, niet in deze lijst voorkomende vragen kun je contact met ons opnemen.

MBO

Wat houdt studeren bij het NTI MBO-College precies in?

Het NTI MBO-College hanteert een uniek leerconcept dat Blended Learning heet. Blended Learning combineert de voordelen van zelfstudie, contactonderwijs en begeleiding via de digitale leeromgeving (e-learning).

Je kunt op elk moment van het jaar starten met een opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je je vandaag aanmeldt voor een opleiding bij het NTI MBO-College, hebt je het studiemateriaal binnen enkele dagen in huis. Je kunt vervolgens direct starten met jouw studie. Het lesmateriaal is speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Je bepaalt zelf jouw eigen studietempo en waar en wanneer je studeert. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde studieplek of studieschema.

Is een opleiding van het NTI MBO-College te combineren met een baan en/of gezin?

De opleidingen van het NTI MBO-College zijn zo opgebouwd dat zij uitstekend te combineren zijn met een (fulltime) baan en/of gezin.

Wat is het voordeel van studeren bij het NTI MBO-College?

We zetten graag de 8 belangrijkste redenen om bij het NTI MBO College te studeren op een rij:

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze online leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Krijg ik hulp tijdens mijn studie?

Iedere student van het NTI MBO-College wordt begeleid door MBO mentoren. De mentoren informeren, stimuleren en adviseren je gedurende jouw studie. Daarnaast heb je beschikking tot docenten. De communicatie tussen jou en jouw docent(en) verloopt heel eenvoudig en snel via onze digitale leeromgeving.

Hoe weet ik welke MBO-opleiding voor mij geschikt is?

Bij elke MBO-opleiding staat duidelijk beschreven welke vooropleidingseis aan de opleiding verbonden is en wat je aan het eind van de opleiding kunt. Ook is het mogelijk om op deze site de beroepskeuze- en studiekeuzetest te doen om te zien waar jouw interesses liggen.

Hoe weet ik of de MBO-opleiding niet te moeilijk voor mij is?

Ook als je weinig ervaring hebt met studeren of al een tijd niet meer gestudeerd hebt, zijn de opleidingen van het NTI MBO-College prima te volgen. Wanneer je aan de opleidingseis voldoet. De lesstof is eenvoudig geschreven en opgesplitst in stukken, zodat je gemakkelijk door de stof komt. En als je toch tegen een probleem aanloopt, is jouw docent er om je verder te helpen.

Ik voldoe niet aan de vooropleidingseis. Wat zijn nu de mogelijkheden?

Je kunt kiezen uit de volgende 2 opties:

 1. Mbo toelatingstoets
  Wanneer je niet aan de vooropleidingseis voldoet, bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de toelatingstoets. Het doel van deze toets is om vast te stellen of je een reële kans hebt de Mbo-opleiding succesvol af te ronden. Met de toets worden je taal-, reken- en leesvaardigheid getoetst. De toelatingstoets hoef je op geen enkele manier voor te bereiden. Naar aanleiding van de toets krijg je van de Toelatingscommissie van het NTI MBO-College een bindend advies of je wel of niet met de Mbo-opleiding kunt starten. De toelatingstoets wordt digitaal afgenomen op meer dan 20 verschillende locaties in Nederland. Meer info en aanmelden voor de toets.

 2. Basisopleidingen
  De basisopleidingen zijn gerichte opleidingen, maar minder breed van opzet dan de Mbo-opleidingen van het NTI MBO-College. Tijdens de basisopleiding volg je een aantal vakken van de volledige Mbo-opleiding, maar hoef je bijvoorbeeld geen stage te lopen. Dit biedt als voordeel dat wanneer je door wilt stromen naar de volledige Mbo-opleiding je vrijstelling krijgt voor de vakken die je tijdens de basisopleiding al afgerond hebt. Je kunt de afronden met een waardevol NTI-diploma en doorstromen naar de volledige Mbo-opleiding.

Kan ik me ook verdiepen in een specifiek onderwerp zonder jaren studie?

Het NTI MBO-College biedt je de gelegenheid om van de MBO-opleidingen losse modules te volgen. Ook kun je korte MBO Basisopleidingen volgen. Je hebt hiervoor geen vooropleiding nodig.

Waar vinden de lessen van het NTI MBO-College plaats?

Bij het NTI studeer je op de nieuwe manier. Dit is de ideale combinatie van online en klassikaal studeren. Je studeert veel via e-learning. Je maakt onder andere gebruik van e-learning. In de digitale leeromgeving kun je oefenen met opdrachten en proefexamens en kom je in contact komen met andere studenten, docenten en je mentoren. Daarnaast is het mogelijk om praktijkdagen te volgen. Deze praktijkdagen worden in kleine groepen gehouden en worden begeleid door een ervaren docent, stageadviseur of mentor. Deze praktijkdagen vinden plaats op centraal gelegen locaties in het land. De start- en stagebijeenkomsten vinden in Leiden plaats.

Wanneer kan ik starten met een opleiding?

Je kunt op ieder moment starten met een opleiding bij NTI. Als je voldoet aan de vooropleidingseis kun je het lesmateriaal van een opleiding al binnen een week ontvangen. Na ontvangst van het lesmateriaal kun je direct starten met studeren!

Kan ik een MBO-opleiding volgen vanuit het buitenland?

Je kunt in principe vanuit het buitenland een mbo-opleiding volgen. Contact met docent, mentor of medestudenten gaat gemakkelijk via de online leeromgeving. Ook een stage in het buitenland is mogelijk mits de stage wordt uitgevoerd bij een erkend leerbedrijf. Lastiger zijn de examens en praktijkdagen. Mondelinge examens, praktijkexamens en proeven van bekwaamheid moeten namelijk altijd in Nederland worden afgelegd. De mogelijkheden van het volgen van een mbo-opleiding vanuit het buitenland zijn mede afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan volgen en het land waar je woont. Als je meer informatie wilt over studeren vanuit het buitenland of als je je wilt aanmelden voor een opleiding kun je contact opnemen met onze studieadviseurs (071 - 750 10 10).

Kan ik mijn MBO-opleiding tussentijds beëindigen?

Wanneer je jouw MBO-opleiding tussentijds wilt beëindigen, dien je dit schriftelijk of per e-mail te melden aan NTI. Wanneer je je digitaal hebt ingeschreven mag een opzegging ook per e-mail worden gedaan. Bij het tussentijds stopzetten van een opleiding ben je eventuele achterstallige lesgelden schuldig, bovendien zal -afhankelijk van het gekozen studietempo- een periode van 6 of 9 maanden in rekening gebracht worden. Bij opleidingen met een studieduur van 12 maanden of korter is bij tussentijdse beëindiging het volledige les- en examengeld verschuldigd c.q. wordt niet gerestitueerd. Je ontvangt de kosten die verbonden zijn aan de stopzegging zo spoedig mogelijk van onze studentenadministratie. Pas als je deze bevestiging hebt ontvangen is de stopzetting officieel.

Hoeveel keer per jaar kan ik examen doen?

De meeste examens kunnen op iedere werkdag worden ingepland. NTI heeft 20 testcentra over heel Nederland verspreid. Je kan zelf een datum, locatie en tijd kiezen waarop je het examen graag doet. Er zijn ook een aantal examens die alleen schriftelijk aan worden geboden, deze examens worden in minimaal 4 rondes per jaar aangeboden, ieder kwartaal een keer. Je kan gedurende je studie de examens zo vaak herkansen als nodig is. Voor de centraal ontwikkelde examens Nederlandse taal, rekenen en Engels gelden afwijkende regels. Meer informatie over deze regels staat in het examenreglement van het NTI MBO-College of neem contact op met onze studieadviseurs (071-750 10 10).

Kan ik tijdens mijn MBO-opleiding switchen van opleiding?

Je kunt 3 maanden na startdatum ruilen van opleiding. Na 3 maanden is alleen overstappen mogelijk.

Op welke dag(en) vinden de praktijkdagen plaats?

De praktijkdagen vinden over het algemeen op zaterdag plaats op centraal gelegen locaties in het land. De start- en stagebijeenkomsten zijn op werkdagen en vinden plaats in Leiden.

Heb ik recht op studiefinanciering als ik een MBO-opleiding volg bij het NTI?

Helaas is het niet mogelijk studiefinanciering aan te vragen als je een MBO-opleiding volgt bij NTI. Daar staat wel tegenover dat je bij NTI zeer voordelig studeert. Eveneens is het in veel gevallen mogelijk de kosten voor een opleiding af te trekken van de belasting.

Wat is de waarde van een MBO-diploma van het NTI MBO-College?

Het NTI MBO-College leidt je op voor precies hetzelfde MBO-diploma als reguliere MBO-scholen, namelijk een wettelijk erkend MBO-diploma. De diploma’s van het NTI MBO-College zijn daarnaast erkend door het bedrijfsleven.

Kan ik met een MBO-diploma van het NTI MBO-College doorstromen naar een HBO-opleiding?

Na het behalen van jouw MBO-diploma voor één van de MBO-opleidingen van het NTI MBO-College op niveau 4 heb je een prima basis gelegd om door te stromen naar een opleiding op HBO-niveau. Je voldoet dan namelijk aan de wettelijke vooropleidingseis voor een HBO-opleiding. Wanneer studeren bij het NTI MBO-College je zo goed bevallen is, stroom je natuurlijk door naar een HBO-opleiding van Hogeschool NTI. Hogeschool NTI heeft een breed aanbod aan HBO-opleidingen. Bovendien heb je als oud-student recht op 15% oud-studentenkorting!

Kan ik extra informatie krijgen over opleidingen die bij mij passen?

De MBO-studieadviseurs van het NTI MBO-College informeren je graag persoonlijk over de verschillende opleidingen van het NTI MBO-College. Tijdens het gratis studieadviesgesprek kom je te weten welke opleiding van het NTI MBO-College het beste bij jou past. Daarnaast komt de vooropleidingseis en de inhoud van de opleiding(en) aan bod. Wanneer je het op prijs stelt, kun je tijdens het studieadviesgesprek ook lesmateriaal bekijken. Klik hier om een studieadviesgesprek aan te vragen.

Hoe kan ik mijn studiekosten verlagen?

We geven je graag enkele tips zodat je jouw studiekosten kunt verlagen:

1. Studeren op kosten van jouw werkgever
Jouw werkgever zal zelden weigeren om je studie te betalen, want studiekosten zijn voor werkgevers, dankzij de fiscale stimuleringsreling, aftrekbaar.

2. Studeren op kosten van de fiscus
Wil jouw werkgever uw studiekosten niet betalen? Dan kun je de fiscus mee laten betalen aan jouw toekomst. Studiekosten zijn namelijk in veel gevallen aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting. Ben je benieuwd wat jouw belastingvoordeel is? Bereken hier jouw belastingvoordeel.

Hoe wordt het inschrijfgeld verrekend?

Je betaalt naast het lesgeld eenmalig € 50,- inschrijfgeld. Dit inschrijfgeld wordt net als de bankkosten (zie betalingswijzen), opgeteld bij de eerste betaling van het lesgeld.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Je kunt op het inschrijfformulier kiezen om te betalen per maand of ineens. Bij betaling ineens krijg je 5% korting op het lesgeld.

Krijg ik te maken met bijkomende kosten wanneer ik een opleiding volg bij het NTI MBO-College?

De kosten van de praktijkdagen en het lesmateriaal zitten bij het lesgeld inbegrepen. Naast het lesgeld betaal je alleen examenkosten. 

Biedt het NTI MBO-College de opleidingsvariant Beroepsopleidende Leerweg (BOL) of Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) aan?

Het NTI MBO-college biedt de erkende opleidingsvariant de Derde leerweg aan. Het mbo-diploma voor de Derde leerweg heeft dezelfde erkenning als het diploma voor de BOL en BBL opleidingsvarianten en levert dus hetzelfde waardevolle diploma op. Sinds 1 augustus 2014 biedt het NTI MBO-College de opleidingsvariant BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegleidende leerweg) niet meer aan. 

Wat wordt bedoeld met VMBO (B, K, G, T) bij de toelatingseisen?

Met de afkortingen B, K, G, T worden de verschillende niveaus van het VMBO bedoeld. Met het diploma van basisberoepsgerichte leerweg kun je doorstromen naar MBO niveau 2. Met het diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg of de gemengde leerweg kun je doorstromen naar MBO niveau 3 of 4. Binnen het VMBO is de theoretische leerweg het hoogste niveau. Hiermee kun je ook doorstromen naar MBO niveau 3 of 4.  

 • B – Basisberoepsgerichte leerweg 
 • K – Kaderberoepsgerichte leerweg 
 • G – Gemengde leerweg 
 • T – Theoretische leerweg

Wat is precies het verschil tussen de Derde leerweg beroepsopleidend en de Derde leerweg beroepsbegeleidend?

Bij de Derde leerweg beroepsopleidend bestudeer je thuis de lesstof. Daarnaast loop je tijdens deze opleiding stage om praktijkervaring op te doen. Hierbij bestaat minimaal 20% van de opleiding uit een stage.

De andere variant is de Derde leerweg beroepsbegeleidend. Ook deze variant is een combinatie van thuis de lesstof bestuderen en stagelopen, maar hierbij bestaat de opleiding voor 60% uit een stage.

Het programma van beide opleidingsvarianten is zo optimaal mogelijk vormgegeven en afgestemd op de beroepspraktijk. Overstappen van de Derde leerweg beroepsopleidend naar de Derde leerweg beroepsbegeleidend of van de Derde leerweg beroepsbegeleidend naar de Derde leerweg beroepsopleidend is bij het NTI MBO-College geen probleem. 

Wat is de Derde leerweg?

Het NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij, mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen.

Waarom de derde leerweg?
Reguliere mbo-scholen, zoals het ROC, bieden hun mbo-opleidingen vaak in twee varianten aan: de BOL- en BBL-variant. Bij deze varianten ben je verplicht om 200 tot 700 uur per jaar op school te zitten. Wanneer je een gezin hebt en/of werkt, is dit bijna niet mogelijk. De overheid heeft hier een oplossing voor gevonden: de derde leerweg.

Wat is de derde leerweg?
Een mbo-opleiding via de derde leerweg is dezelfde mbo-opleiding zonder dat je 200 tot 700 uur op school moet zitten. De derde leerweg heeft geen urennorm, hierdoor kun jij zelf bepalen waar en wanneer je studeert. Studeren bij het NTI is een ideale combinatie van zelfstudie en klassikale bijeenkomsten.

Wat betekent MBO niveau 1?

De MBO-opleidingen op niveau 1, ook wel entreeopleidingen genoemd, leiden je voornamelijk op tot baan als assistent. Na het behalen van je diploma kan je onder toezicht eenvoudige, uitvoerende werkzaamheden verrichten. Denk hierbij aan een opleiding als MBO Zorghulp. Om te kunnen starten met een MBO-opleiding op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Het studieprogramma duurt tussen de 9 en 12 maanden. MBO-opleidingen op niveau 1 zijn uitsluitend toegankelijk voor deelnemers die niet kunnen voldoen aan de wettelijke instroomeisen voor een MBO-opleiding niveau 2. 

Wat betekent MBO niveau 2?

Met een MBO-opleiding op niveau 2 word je opgeleid tot een baan waarbij je uitvoerende werkzaamheden kunt verrichten. Denk hierbij aan een opleiding als MBO Beveiliger, MBO Medewerker financiële administratie of MBO Helpende Zorg en Welzijn. De opleiding duurt 12 tot 24 maanden. Om te kunnen starten met een opleiding op niveau 2 is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma lbo, vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar
 • Diploma MBO niveau 1

Wat betekent MBO niveau 3?

De MBO-opleidingen op niveau 3 word je opgeleid tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren. Denk hierbij aan de opleidingen MBO Verzorgende IG, MBO Financieel-administratief medewerker of MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang. Een MBO-opleiding op niveau 3 duurt tussen de 18 en 36 maanden. Om te kunnen starten met een opleiding op niveau 3 is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

 • vmbo-diploma in de theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
 • een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 van havo/vwo
 • Diploma lbo of vbo met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Nederlands,
 • Diploma mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Diploma MBO niveau 2

Wat betekent MBO niveau 4?

MBO niveau 4 is het hoogste niveau binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO). De MBO-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk hierbij aan opleidingen als MBO Bedrijfsadministrateur, MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent. Je bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. De MBO-opleiding duurt gemiddeld 24 tot 36 maanden. Om te kunnen starten met een MBO-opleiding op niveau 4 is het noodzakelijk dat je één van de volgende diploma’s bezit:

 • vmbo-diploma in de theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
 • een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 van havo/vwo
 • diploma lbo of vbo met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Nederlands, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • diploma MBO niveau 2 of 3
Wil je na een opleiding op niveau 4 doorstuderen? Kies dan voor een HBO Associate degree of een HBO Bachelor opleiding. 

Wat kan jouw mentor voor je doen?

Heb je vragen over bijvoorbeeld het inleveren van huiswerk of het inplannen van examens? Dan kan je hiervoor altijd terecht bij jouw mentor. Je bereikt jouw mentor telefonisch, per e-mail of via de chat. In onderstaande video laten we zien hoe het er bij NTI uitziet.

  

Ben je al begonnen met jouw opleiding bij NTI? Wie jouw mentor is kun je vinden op Mijn NTI. Hier vind je ook hoe je jouw mentor kunt bereiken.

Kun je meerdere keren per jaar examen doen?

Je kunt zo vaak examen doen als jij wilt, deze plan je zelf in. Je kunt op ruim 20 verschillende locaties in Nederland digitaal examen doen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keertje zakt. Als je 3 keer gezakt bent, mag je een mondeling examen aanvragen. Je examen boek je eenvoudig via Mijn NTI.

^ Terug naar boven

Bekijk de desktopweergave van nti.nl