Het lijkt erop dat je geen mobiel apparaat gebruikt. Klik hier als je liever de reguliere website bezoekt.

Veelgestelde vragen over cursussen & beroepsopleidingen

Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions) over onze cursussen en beroepsopleidingen. Voor eventuele andere, niet in deze lijst voorkomende vragen kun je contact met ons opnemen.

Cursussen en Beroepsopleidingen

Hoe wordt het inschrijfgeld verrekend?

Je betaalt naast het lesgeld eenmalig € 35,- inschrijfgeld. Dit inschrijfgeld wordt net als de bankkosten (zie betalingswijzen), opgeteld bij de eerste betaling van het lesgeld.

Wat houdt het volgen van een cursus bij het NTI precies in?

Het NTI hanteert een uniek leerconcept dat Blended Learning heet. Blended Learning combineert de voordelen van zelfstudie, contactonderwijs en begeleiding via de digitale leeromgeving (e-learning).

Je kunt op elk moment van het jaar starten met een cursus van het NTI. Wanneer je je vandaag aanmeldt voor een cursus bij het NTI, heb je het cursusmateriaal binnen enkele dagen in huis. Je kunt vervolgens direct starten met jouw cursus. Het cursusmateriaal is speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Je bepaalt zelf jouw eigen studietempo en waar en wanneer je tijd aan jouw cursus besteedt. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde studieplek of studieschema.

Houd ik tijd over voor andere dingen als ik een cursus bij het NTI ga volgen?

Eén van de voordelen van studeren bij het NTI is dat je thuis studeert in jouw eigen tempo en tijd. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang je over jouw cursus doet en hoeveel tijd per week je aan jouw cursus besteedt. Je houdt dus nog genoeg tijd over voor andere dingen.

Wat is het voordeel van het volgen van een cursus bij het NTI?

We zetten graag de 8 belangrijkste redenen om bij het NTI een cursus te volgen op een rij:

 1. Erkende cursussen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze online leeromgeving
 7. Jouw persoonlijke mentor voor uw studiebegeleiding
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Wat voor soort cursussen kan ik bij NTI volgen?

Bij NTI kun je taalcursussen, beroeps- en vakopleidingen en hobby- en vrije tijd cursussen volgen.

Hoe weet ik welke cursus voor mij geschikt is?

Bij elke cursus staat duidelijk beschreven welke vooropleidingseis aan de cursus verbonden is en wat je aan het eind van de cursus kunt. Vaak geldt voor het volgen van een cursus bij het NTI geen vooropleidingseis, iedereen kan dus starten met een cursus van het NTI. Ook is het mogelijk om op deze website de beroepskeuze- en studiekeuzetest te doen om te zien waar jouw interesses liggen.

Hoe weet ik of de cursus niet te moeilijk voor mij is?

Ook als je weinig ervaring hebt met studeren of al een tijd niet meer gestudeerd hebt, zijn de cursussen van NTI prima te volgen. De studiestof is in overzienbare stukken gesplitst en eenvoudig geschreven. En als je tegen een probleem aanloopt, is jouw docent er om je verder te helpen.

Wanneer kan ik starten met een opleiding?

Je kunt op ieder moment starten met een opleiding bij NTI. Je kunt al binnen een week het lesmateriaal ontvangen. Na ontvangst van het lesmateriaal kun je direct starten met studeren!

Waar vinden de lessen van NTI plaats?

NTI probeert zich van andere opleiders te onderscheiden door te werken vanuit een filosofie van 'blended learning'. Het lesmateriaal is zo opgezet dat je het volledig zelfstandig kunt doorwerken. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt: je hoeft dus niet naar school. Voor aanvullende vragen kun je bij de docenten terecht. De soort begeleiding is afhankelijk van de opleiding die je volgt en specifiek aangepast aan de inhoud van de opleiding. Contact met jouw docent kun je onderhouden via de online leeromgeving of door middel van het insturen van je huiswerk.

Wat wordt er bedoeld met ‘lessen per maand’?

In de roosters die je op de website ziet, staat het aantal lessen per maand vermeld. Hiermee worden de huiswerklessen bedoeld. Het aantal lessen dat in het rooster staat vermeld zijn een indicatie. Als het genoemde aantal lessen per maand wordt gemaakt kan de cursus binnen de bijbehorende studietermijn worden afgerond.

Ben ik verplicht om huiswerk in te sturen?

Het insturen van huiswerk is niet verplicht. Als je na afloop van de opleiding een huiswerkcertificaat aan wilt vragen dien je wel minimaal tweederde van het huiswerk te hebben ingestuurd. Uitzondering hierop zijn de counsellingopleidingen, voor deze opleidingen is het insturen van huiswerk verplicht.

Hoeveel keer per jaar kan ik examen doen?

De NTI-examens worden 2 maal per jaar afgenomen, in maart en oktober. Externe examens worden eveneens vaak meerdere keren per jaar afgenomen. Voor een actueel overzicht van deze examendata surf je naar de website van het instituut dat de examens afneemt.

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het examen?

Als je een opleiding volgt ben je niet verplicht om deel te nemen aan het examen. Je kunt er ook voor kiezen om een huiswerkcertificaat aan te vragen, deze krijg je wanneer je 2/3 van je huiswerk hebt opgestuurd. Op dit certificaat vermeldt de studieleiding jouw deelname aan de cursus. Kosten van het certificaat zijn € 35,-

Kan ik met het volgen van een cursus een certificaat of diploma halen?

Na voltooiing van een cursus kun je een certificaat verkrijgen waarop de studieleiding jouw deelname aan de cursus vermeldt. Je bent hiervoor een vergoeding van € 35,- verschuldigd (inclusief administratie- en portokosten). Voor een groot aantal cursussen geldt dat je de cursus ook af kunt sluiten met een NTI-instituutsexamen. Het examengeld bedraagt € 99,-. Na het behalen van het examen ontvang je het NTI-instituutsdiploma. Daarnaast geldt bij een aantal cursussen dat je met het afsluiten van de cursus een branchediploma kunt halen. Deze officieel erkende examens worden niet bij NTI, maar extern bij een instituut afgenomen. Voorbeelden van enkele waardevolle branchediploma’s die je bij NTI kunt halen zijn: NIMA Communicatie A, Marketing NIMA A, NEMAS Middle Management, MBA, Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) en SVH Sociale Hygiëne. Kijk bij de informatie van de opleiding die je wilt volgen voor de meest actuele informatie.

Kan ik een NTI-cursus volgen vanuit het buitenland?

Je kunt een cursus uitstekend vanuit het buitenland volgen. Hiervoor gelden wel enkele aanvullende voorwaarden. Wanneer je een cursus vanuit het buitenland wilt volgen, verzoeken wij je om dit aan onze studieadviseurs kenbaar te maken via info@nti.nl. Je ontvangt vervolgens per e-mail de aanvullende voorwaarden voor het volgen van een NTI-cursus vanuit het buitenland.

Op welke dag vinden de praktijkdagen plaats?

De praktijkdagen vinden over het algemeen op zaterdag plaats bij NTI in Leiden. Een enkele keer vindt een praktijkdag op een andere centraal gelegen locatie in het land plaats.

Kan ik mijn cursus voortijdig beëindigen?

Annulering is niet mogelijk bij cursussen met een cursusduur van 6 maanden of korter en/of die bestaan uit één leszending. Wanneer je jouw cursus voortijdig wenst te beëindigen, dien je de cursus per aangetekende brief op te zeggen. Indien je je elektronisch hebt ingeschreven, is het ook toegestaan de overeenkomst per e-mail op te zeggen. Bij voortijdige beëindiging ben je het eventueel achterstallige lesgeld nog verschuldigd. De annuleringsperiode is 3 maanden in overeenstemming met de aanbevolen studieduur en begint op de datum van de stempel van de postzegel van de aangetekende brief. Indien je per e-mail opzegt, geldt de verzenddatum van de e-mail. Indien de studieovereenkomst wordt beëindigd voor de startdatum van de cursus, dan is er een annuleringsperiode van 1 maand.

Wat gebeurt er met mijn opleiding als ik op vakantie ga / ziek ben / het druk heb met werk?

Als je door tijdelijke omstandigheden even geen tijd aan jouw studie kunt besteden is dit geen enkel probleem. Als je de opleiding om wat voor reden dan ook niet kunt afronden binnen de door jou gekozen studieduur, kun je deze kosteloos met zes maanden verlengen.

Kan ik langer over mijn cursus doen?

Heb je weinig tijd beschikbaar om aan jouw cursus te besteden? Dat is geen enkel probleem, want NTI biedt je de mogelijkheid om jouw cursus kosteloos 6 maanden te verlengen.

Waar kan ik terecht wanneer ik een vraag over een bepaalde cursus heb?

Voor al je vragen kun je terecht bij onze studieadviseurs. Zij zijn maandag t/m vrijdag te bereiken tussen 9.00 uur en 18.00 uur.

Telefoonnummer: 071 - 750 10 10
Of je kunt e-mailen naar: studieadvies@nti.nl 

Krijg ik hulp tijdens mijn cursus?

Wanneer je een cursus gaat volgen bij het NTI, kun je met vragen terecht bij de docenten. De soort begeleiding is afhankelijk van de opleiding die je volgt en specifiek aangepast op de inhoud van de opleiding. De communicatie tussen jou en jouw docent verloopt heel eenvoudig en snel via onze online leeromgeving of door middel van het insturen van huiswerk.

Moet ik bedacht zijn op bijkomende kosten wanneer ik een cursus volg bij het NTI?

Bij het NTI kun je rekenen op een compleet lespakket. Ook praktijkdagen en workshops zijn bij het lesgeld inbegrepen. Niet bij het lesgeld inbegrepen zijn examenkosten en bij enkele cursussen de materiaalkosten.

Hoe kan ik mijn studiekosten verlagen?

We geven je graag enkele tips zodat je jouw studiekosten kunt verlagen:

 1. Een cursus volgen op kosten van jouw werkgever
  Jouw werkgever zal zelden weigeren om je studie te betalen, want studiekosten zijn voor werkgevers, dankzij de fiscale stimuleringsreling, aftrekbaar.
 2. Studeren op kosten van de fiscus
  Wil jouw werkgever je studiekosten niet betalen? Dan kun je de fiscus mee laten betalen aan jouw toekomst. Studiekosten zijn namelijk in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Hoe wordt het inschrijfgeld verrekend?

Je betaalt naast het lesgeld eenmalig € 35,- inschrijfgeld. Dit inschrijfgeld wordt net als de bankkosten (zie betalingswijzen), opgeteld bij de eerste betaling van het lesgeld.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Je kunt op het inschrijfformulier kiezen om per maand te betalen of ineens. Bij betaling ineens krijg je 5% korting op het lesgeld.

Wanneer kan ik starten met een opleiding?

Je kunt op ieder moment starten met een cursus of opleiding bij NTI. Je kunt al binnen een week het lesmateriaal ontvangen. Na ontvangst van het lesmateriaal kun je direct starten met studeren!

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het examen?

Als je een opleiding volgt ben je niet verplicht om deel te nemen aan het examen. Je kunt er ook voor kiezen om een huiswerkcertificaat aan te vragen. Op dit certificaat vermeldt de studieleiding jouw deelname aan de cursus. Kosten van het certificaat zijn € 35,-

^ Terug naar boven

Bekijk de desktopweergave van nti.nl