In gesprek met CEO Women’s Sports Agency Angela Verdoes

Over studeren voor topsporters, de opkomst van vrouwenvoetbal en haar werk als manager voor een aantal Oranje Leeuwinnen

Angela Verdoes

Het leven van Angela Verdoes draait om voetbal. Zelf heeft ze jarenlang op het hoogste Nederlandse niveau gespeeld en is zij prof geweest in Amerika. Met haar managementbureau Women’s Sports Agency ondersteunt ze nu (jonge) Nederlandse voetbalsters in de bloei van hun carrière.

Lynn WilmsEen van hen is Lynn Wilms, zij speelt bij de Oranje Leeuwinnen en is net de HBO-opleiding Voeding en diëtetiek begonnen aan NTI. Lynn heeft in september 2019 als 18-jarige haar debuut gemaakt in het Nederlands vrouwenelftal. Bij het EK kwalificatieduel tegen Turkije mocht ze voor het eerst meespelen met de Oranje Leeuwinnen, waar ze gelijk met 3-0 wonnen. Lynn staat nog aan het begin van een veelbelovende carrière en kan in samenwerking met NTI ook werken aan haar maatschappelijke loopbaan.

Haar management, Angela, werkt al enige tijd met Lynn samen en snapt heel goed waarom een thuisstudie zo goed past bij het leven van een topsporter.

Waar loopt een topsporter tegenaan als het gaat om studeren?
"Topsporters zijn fulltime bezig met hun sport. Vaak trainen ze twee keer per dag en dan kunnen ze daarnaast geen lessen volgen op een reguliere school. Trainen staat altijd op nummer één. En dan is het vaak niet mogelijk als je voor lessen of een tentamen je hele trainingsschema moet aanpassen. In dat opzicht is een thuisstudie bij NTI natuurlijk ideaal. Dan kun je de studie helemaal inplannen rondom je trainingen en andere prioriteiten. Je bent niet gebonden aan vaste studietijden en dat maakt je een stuk vrijer. Vooral als je veel op reis bent kun je niet zomaar terugkomen voor een les of tentamen. En bij een thuisstudie maakt dat natuurlijk niet uit."

Waarom zou je als topsporter nog gaan studeren, als je al een carrière in de sport hebt?
"Sport is een klein deeltje van je leven. Dat doe je misschien tot je 30ste of 35ste en dan houdt het op. Daarnaast denk ik dat leren en ontwikkelen een belangrijk onderdeel van het leven is. Leren is altijd goed voor je eigen ontwikkeling. Maar ook voor je maatschappelijke carrière na de sport. En ik denk dat juist de combinatie studeren en topsport, als dat flexibel kan zoals bij NTI, perfect gaat werken." 

Het volgen van een thuisstudie vergt veel zelfdiscipline. Hebben topsporters hierop een streepje voor?
"Ik denk het wel. Ze zijn natuurlijk ontzettend gewend om taakgericht, doelgericht en resultaatgericht te werken. Het zijn vaak strebers. Als ze ergens aan beginnen dan beginnen ze ook echt."

Hoe zit dat met Lynn?
"Lynn is ontzettend gedreven, leergierig en positief ingesteld. Bovendien is ze een harde werker en gaat ze alleen maar voor het beste. Ze is een echte streber. Ook kan ze goed met de druk overweg. Ze staat natuurlijk nog aan het begin van haar carrière en gaat nog veel leren, maar ze blijft wel met twee benen op de grond staan. Je debuut maken is altijd wel even spannend, maar ze heeft het fantastisch gedaan."

Welke NTI-opleiding volgt Lynn?
"Ze studeert HBO Voeding en diëtetiek. Hier ligt haar interesse en dit kan ze ook goed meenemen in haar sport. Wat voor voeding is goed voor een atleet? En hoe kan ze haar lichaam het beste herstellen? Voor topsporters komt dat allemaal heel nauw. Daarnaast kan ze met dit diploma ook na haar sportcarrière goed aan de slag in de topsport."

Hoe schets jij haar toekomst?
"Ik denk dat zij een van de beste verdedigsters gaat worden van de wereld. Ik weet dat dat een grote uitspraak is maar als zij zich zo blijft door ontwikkelen is dat echt mogelijk. Vorig jaar heeft ze haar debuut bij de Oranje Leeuwinnen gemaakt, dus ze zit er net een beetje bij. Dat betekent ook dat het elke keer weer spannend is op het moment dat de nieuwe selectie bekend wordt gemaakt."

Heb jij tijdens je voetbalcarrière een opleiding gevolgd?
"Ja, ik heb Sports & Leisure management gestudeerd in de Verenigde Staten. Ik kreeg een sport scholarship aangeboden en trainde op de campus. Vroeger bestonden er nog geen thuisstudies zoals bij NTI. Anders had ik misschien ook wel een dergelijke opleiding gevolgd. Het is echt een uitkomst voor topsporters. Vooral ook omdat je er langer over mag doen. Sporters krijgen al te maken met een hoop stress, dus wanneer die druk vanuit de studie wegvalt is dat natuurlijk een uitkomst."

In welke richting is je carrière uiteindelijk gegaan?
"Ik heb een tijdje de functie als assistent-trainer gehad bij de hoogste klasse in Nederland. Dit werk deed ik naast een fulltime baan en ik trainde ook nog als coach voor het tweede team van dezelfde club. Ik wilde eigenlijk nog mijn trainerspapieren halen maar dat was uiteindelijk niet meer te combineren. Ik ben echt niet vies van hard werken maar deze combinatie was echt te veel. Uiteindelijk ben ik beland in de managementtak van het voetbal. Sinds 2017 heb ik mijn eigen sportmanagementbureau. Ik begeleid en ondersteun topsporters op verschillende gebieden in hun carrière. Denk aan het begeleiden van transfers naar andere clubs, het onderhandelen van contracten met clubs en ook sponsoring hoort daarbij."

Wat vind je het leukste aan je werk?
"De veelzijdigheid. Ik heb natuurlijk zelf gespeeld dus ik ken de geur van het gras, de geur van de kleedkamer. Ik ken de bestuurskamer, ik ken eigenlijk alles. Ik voel me echt thuis en ik vind het hartstikke leuk om weer nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe banden op te bouwen. Ik vind het contact met de speelsters en de familie ook ontzettend fijn. Je krijgt er een soort van familie bij.

Voor mij is het de sport geworden een zo goed mogelijk contract voor de speelsters uit te onderhandelen. Zelf heb ik vroeger nooit iets gekregen, ik heb het altijd op eigen kracht gedaan. Dus ik vind het zo gaaf dat ik die rol nu heb. Ik zorg voor optimale omstandigheden rondom de sportster, zodat zij zich alleen op de sport hoeven te concentreren. Op het moment van onderhandelen komt die streber in mij ook weer naar boven. Het beste krijgen voor mijn sportsters, dat is nu mijn sport geworden."

Is vrouwenvoetbal nu anders dan in de tijd dat jij speelde?
"Toen ik speelde, 20 jaar terug, kon je als meisje niet met trots zeggen dat je voetbalde. Het was een jongenssport en als een meisje dat deed was dat raar. Nu is dat compleet anders. In 2017, rondom het EK, is het vrouwenvoetbal echt ontploft. Niemand had durven dromen dat ze Europees Kampioen zouden worden. En die finaleplaats op het WK afgelopen zomer was ook zo ongelooflijk! Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport en het wordt alleen maar meer. De commerciële belangen groeien ook, wat natuurlijk goed is voor de sport én de sporters. Dus ja, ten opzichte van 20 jaar geleden heeft vrouwenvoetbal wel een enorme groei doorgemaakt.

En ze blijven ook presteren. Als ik zie wat voor jong talent er aan komt, dan kan het niet zijn dat het een hype is. Die populariteit blijft. Aankomende zomer krijgen we de Olympisch spelen en dat zal weer een hoogtepunt voor het vrouwenvoetbal zijn. Nederland doet voor het eerst mee met de Olympische Spelen. Je ziet ook dat landen in heel Europa steeds meer gaan investeren in het vrouwenvoetbal. Het is overal aan het groeien. Dat vind ik wel echt mooi om mee te maken."

Tot slot, welke studietip wil jij delen?
"Doe iets wat je leuk vindt en waar je interesse ligt. Dat geldt voor alles wat je eigenlijk doet. Vind de passie die je ergens voor hebt en ga het gewoon doen. Dat heb ik ook gedaan. Dat vond ik ook heel erg spannend. Maar op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd, ik moet het gewoon doen. En dat kan alleen maar als je iets doet wat je leuk vindt. Als je iets leuk vindt ben je er vaak ook goed in."