Het lijkt erop dat je geen mobiel apparaat gebruikt. Klik hier als je liever de reguliere website bezoekt.

Veelgestelde vragen over MBO-opleidingen

Vragen over een MBO-opleiding? Kijk dan eens in onze lijst met veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions) over MBO-opleidingen. Kies een onderwerp waar je vraag binnen kan vallen. Voor eventuele andere, niet in deze lijst voorkomende vragen kun je contact met ons opnemen.

MBO

Wat houdt studeren bij het NTI MBO-College precies in?

Het NTI MBO-College hanteert een uniek leerconcept dat Blended Learning heet. Blended Learning combineert de voordelen van zelfstudie, contactonderwijs en begeleiding via de digitale leeromgeving (e-learning).

Je kunt op elk moment van het jaar starten met een opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je je vandaag aanmeldt voor een opleiding bij het NTI MBO-College, hebt je het studiemateriaal binnen enkele dagen in huis. Je kunt vervolgens direct starten met jouw studie. Het lesmateriaal is speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Je bepaalt zelf jouw eigen studietempo en waar en wanneer je studeert. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde studieplek of studieschema.

Is een opleiding van het NTI MBO-College te combineren met een baan en/of gezin?

De opleidingen van het NTI MBO-College zijn zo opgebouwd dat zij uitstekend te combineren zijn met een (fulltime) baan en/of gezin.

Wat is het voordeel van studeren bij het NTI MBO-College?

We zetten graag de 8 belangrijkste redenen om bij het NTI MBO College te studeren op een rij:

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Jouw persoonlijke mentor voor uw studiebegeleiding
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Krijg ik hulp tijdens mijn studie?

Wanneer je een opleiding gaat volgen bij het NTI MBO-College, heb je per module de beschikking over een eigen docent. De communicatie tussen jou en jouw docent(en) verloopt heel eenvoudig en snel via onze digitale leeromgeving. Daarnaast krijgt iedere student van het NTI MBO-College een mentor toegewezen. Jouw mentor informeert, stimuleert en adviseert je gedurende uw studie.

Wat is precies het verschil tussen een BOL-opleiding en de Derde leerweg?

Bij de opleidingsvariant BOL bestudeer je thuis de lesstof. Daarnaast loop je tijdens de opleiding stage om zo praktijkervaring op te doen. Hierbij geldt dat minimaal 20% van de opleiding uit een stage moet bestaan. De andere variant is de Derde leerweg. Ook deze variant is een combinatie van thuis de lesstof studeren en stagelopen, maar hierbij geldt geen urennorm. Hierdoor is het programma van de opleiding zo optimaal mogelijk vormgegeven en afgestemd op de beroepspraktijk. De totale studieduur is daarom vaak korter dan de opleidingsvariant BOL. Overstappen van BOL naar de Derde leerweg of van de Derde leerweg naar BOL is bij het NTI MBO-College geen probleem.

Hoe weet ik welke MBO-opleiding voor mij geschikt is?

Bij elke MBO-opleiding staat duidelijk beschreven welke vooropleidingseis aan de opleiding verbonden is en wat je aan het eind van de opleiding kunt. Ook is het mogelijk om op deze site de beroepskeuze- en studiekeuzetest te doen om te zien waar jouw interesses liggen.

Hoe weet ik of de studie niet te moeilijk voor mij is?

Ook als je weinig ervaring hebt met studeren of al een tijd niet meer gestudeerd heeft, zijn de opleidingen van het NTI MBO-College prima te volgen, wanneer je aan de vooropleidingseis voldoet. De studiestof is in overzienbare stukken gesplitst en eenvoudig geschreven. En als je tegen een probleem aanloopt, is jouw docent er om je verder te helpen.

Ik voldoe niet aan de vooropleidingseis. Wat zijn nu de mogelijkheden?

Je kunt kiezen uit de volgende 3 opties:

1. MBO toelatingstoets
Je kunt gratis deelnemen aan de MBO toelatingstoets. Je hoeft de MBO toelatingstoets op geen enkele wijze voor te bereiden. Tijdens deze toets wordt jouw Nederlandse tekstverklaring getoetst. Wanneer je de toets met goed gevolg hebt doorlopen, mag je starten met de MBO-opleiding van jouw keuze. 

2. Basisopleidingen
De basisopleidingen zijn gerichte opleidingen, maar minder breed van opzet dan de MBO-opleidingen van het NTI MBO-College. Tijdens de basisopleiding volg je een aantal vakken van de volledige MBO-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen. Dit biedt als voordeel dat wanneer je door wilt stromen naar de volledige MBO-opleiding je vrijstelling krijgt voor de vakken die je tijdens de basisopleiding al afgerond hebt. Je kunt de afronden met een NTI-instituutsdiploma en doorstromen naar de volledige MBO-opleiding.

3. Korte MBO-programma's 
De korte MBO-programma's bestaan uit een aantal modules van de MBO-opleiding van het NTI MBO-College. Deze modules bieden je de mogelijkheid om kennis te maken met de inhoud van de betreffende MBO-opleiding. Ook kun je ervaren of je het MBO-niveau aankunt.

 

Wat kan ik doen als ik me wil verdiepen in een specifiek onderwerp, zonder enkele jaren studie?

Het NTI MBO-College biedt je de gelegenheid om van de MBO-opleidingen losse modules te volgen.

Waar vinden de lessen van het NTI plaats?

Het NTI biedt afstandsonderwijs aan en probeert zich van haar concurrenten te onderscheiden door te werken vanuit een filosofie van 'blended learning'. Blended learning combineert de voordelen van zelfstudie, klassikaal onderwijs en begeleiding via een digitale leeromgeving (e-learning). In de digitale leeromgeving kun je in contact komen met andere studenten, je aanmelden voor examens en praktijktrainingen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook proefexamens vinden. Ook examentraining is een mogelijkheid. Tenslotte blijft het praktijkaspect natuurlijk niet onderbelicht: praktijktrainingen in kleine groepen onder begeleiding van ervaren docenten en stagebegeleiding in iedere regio.

Wanneer kan ik starten met een opleiding?

Je kunt op ieder moment starten met een opleiding bij het NTI. Als je voldoet aan de vooropleidingseis kun je het lesmateriaal van een opleiding al binnen een week ontvangen. Na ontvangst van het lesmateriaal kun je direct starten met studeren!

Kan ik een MBO-opleiding volgen vanuit het buitenland?

Je kunt in principe vanuit het buitenland een MBO-opleiding volgen. Contact met docent, studiementor, of medestudent gaat gemakkelijk via internet. Ook een stage in het buitenland is over het algemeen geen probleem. Lastiger zijn de examens en praktijktrainingen. De mogelijkheden van het volgen van een MBO-opleiding vanuit het buitenland zijn mede afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan volgen en het land waar je woont. Woon je buiten Europa dan biedt NTI de mogelijkheid om de verplichte praktijkdagen te laten vervallen voor vervangende opdrachten. Als je meer informatie wilt over studeren vanuit het buitenland of als je je wilt aanmelden voor een opleiding kun je contact opnemen met onze studieadviseurs (071-561 00 77).

Kan ik mijn MBO-opleiding voortijdig beëindigen?

Wanneer je jouw MBO-opleiding voortijdig wenst te beëindigen, dien je de opleiding per aangetekende brief op te zeggen. Bij voortijdige beëindiging ben je het eventueel achterstallige lesgeld nog verschuldigd. Annulering is niet mogelijk bij opleidingen met een opleidingsduur van 6 maanden of korter en/of die bestaan uit één leszending. Indien je niet meer wilt deelnemen aan het volgende studiejaar dien je dit uiterlijk 2 maanden voor het verstrijken van het studiejaar te melden.

Hoeveel keer per jaar kan ik examen doen?

De meeste MBO-modules worden 4 tot 6 keer per jaar geëxamineerd. 

Kan ik tijdens mijn MBO-opleiding switchen van opleiding?

Je kunt alleen tijdens de eerste lesperiode switchen van MBO-opleiding.

Op welke dag(en) vinden de praktijkdagen plaats?

De praktijkdagen vinden over het algemeen op zaterdag plaats op centraal gelegen locaties in het land.

Heb ik recht op studiefinanciering als ik een MBO-opleiding volg bij het NTI?

Helaas is het niet mogelijk studiefinanciering aan te vragen als je een opleiding volgt bij het NTI. Daar staat wel tegenover dat je bij het NTI zeer voordelig studeert. Eveneens is het in veel gevallen mogelijk de kosten voor een opleiding af te trekken van de belasting.

Wat is de waarde van een MBO-diploma van het NTI MBO-College?

Het NTI MBO-College leidt je op voor precies hetzelfde MBO-diploma als reguliere MBO-scholen, namelijk een wettelijk erkend MBO-diploma. De diploma’s van het NTI MBO-College zijn daarnaast erkend door het bedrijfsleven.

Heb je weinig tijd beschikbaar om aan je studie te besteden? Dat is geen enkel probleem, want het NTI MBO-College biedt je de mogelijkheid om jouw MBO-opleiding in maximaal 6 studiejaren af te ronden en dat terwijl je maar voor 3 studiejaren lesgeld hoeft te betalen!

Kan ik met een MBO-diploma van het NTI MBO-College doorstromen naar een HBO-opleiding?

Na het behalen van jouw MBO-diploma voor één van de MBO-opleidingen van het NTI MBO-College op niveau 4 heb je een prima basis gelegd om door te stromen naar een opleiding op HBO-niveau. Je voldoet dan namelijk aan de wettelijke vooropleidingseis voor een HBO-opleiding. Wanneer studeren bij het NTI MBO-College je zo goed bevallen is, stroom je natuurlijk door naar een HBO-opleiding van Hogeschool NTI. Hogeschool NTI heeft een breed aanbod aan HBO-opleidingen. Bovendien heb je als oud-student recht op 15% oud-studentenkorting!

Is het mogelijk om een afspraak te maken voor een vrijblijvend persoonlijk studieadviesgesprek?

De MBO-adviseurs van het NTI MBO-College informeren je graag persoonlijk over de verschillende opleidingen van het NTI MBO-College. Tijdens het gratis studieadviesgesprek kom je te weten welke opleiding van het NTI MBO-College het beste bij jou past. Daarnaast komt de vooropleidingseis en de inhoud van de opleiding(en) aan bod. Wanneer je het op prijs stelt, kun je tijdens het studieadviesgesprek ook lesmateriaal bekijken. Klik hier om een studieadviesgesprek aan te vragen.

Hoe kan ik mijn studiekosten verlagen?

We geven je graag enkele tips zodat je jouw studiekosten kunt verlagen:

1. Studeren op kosten van jouw werkgever
Jouw werkgever zal zelden weigeren om je studie te betalen, want studiekosten zijn voor werkgevers, dankzij de fiscale stimuleringsreling, aftrekbaar.

2. Studeren op kosten van de fiscus
Wil jouw werkgever uw studiekosten niet betalen? Dan kun je de fiscus mee laten betalen aan jouw toekomst. Studiekosten zijn namelijk in veel gevallen aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

Hoe wordt het inschrijfgeld verrekend?

Je betaalt naast het lesgeld eenmalig € 50,- inschrijfgeld. Dit inschrijfgeld wordt net als de bankkosten (zie betalingswijzen), opgeteld bij de eerste betaling van het lesgeld.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Je kunt op het inschrijfformulier kiezen uit de volgende betalingswijzen:

 • Betaling in 1x met korting per automatische incasso (5% korting op het lesgeld)
 • Betaling in 1x met korting per acceptgiro (5% korting op het lesgeld)
 • Betaling in maandelijkse termijnen per automatische incasso
 • Betaling in maandelijkse termijnen per acceptgiro. Bij deze betalingswijze brengen wij u eenmalig € 3,- bankkosten in rekening.

Moet ik bedacht zijn op bijkomende kosten wanneer ik een opleiding volg bij het NTI MBO-College?

Niet bij het lesgeld inbegrepen zijn examenkosten en materiaalkosten tijdens praktijkdagen. De praktijkdagen zelf zijn wel inbegrepen in het lesgeld. Het examengeld voor de theorie-examens bedraagt € 55,-. De digitale examens kosten € 75,-. Deze zijn af te leggen op meer dan 20 locaties in Nederland.

Biedt het NTI MBO-College de opleidingsvariant Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) aan?

Het NTI MBO-college biedt de erkende opleidingsvariant de Derde leerweg aan. Het mbo-diploma voor de Derde leerweg heeft dezelfde erkenning als het diploma voor de BOL en BBL opleidingsvarianten en levert dus hetzelfde waardevolle diploma op. Sinds 1 augustus 2014 biedt het NTI MBO-College de opleidingsvariant BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegleidende leerweg) niet meer aan.

^ Terug naar boven

Bekijk de desktopweergave van nti.nl